DNA Adviesgroep

Diefstalmaatregelen

Voorkomen is beter dan genezen

Een boot is een gemakkelijk doelwit voor het dievengilde. Het is helaas nog steeds zo dat er dagelijks boten en buitenboordmotoren worden gestolen. De boot en/of buitenboordmotor is weg, en naast de financiële schade kan deze in veel gevallen ook niet snel worden vervangen. Dit overkomt ieder jaar 1 op de 200 booteigenaren. De diefstal van waardevolle spullen uit de boot komt hier nog bij. In veel gevallen vergoeden de verzekeraars op de bootverzekering (een deel van) de schade, maar voor u als eigenaar blijft een diefstal erg vervelend. Alle reden voor u om preventiemaatregelen te treffen. Er zijn goede mogelijkheden om uw boot te beveiligen tegen diefstal. Daarnaast zijn er ook systemen die het mogelijk maken dat de boot snel teruggevonden wordt na diefstal, zogenaamde vaartuig volgsystemen.

Beter beveiligd

Verzekeraars vinden het belangrijk om diefstal van boten en buitenboordmotoren tegen te gaan. Dit om de schadelast te beperken en daarmee de premies betaalbaar te houden. De beveiligingsproducten zijn onder te verdelen in 3 categorieën:

Mechanische Beveiliging (kabels en sloten)

Uw boot kunt u vastleggen met goedgekeurde kabels, kettingen en sloten. Let er daarbij op dat er gebruik gemaakt wordt van goede bevestigingspunten, zowel aan de boot- als aan de walzijde. Voor buitenboordmotoren zijn er speciale sloten ontwikkeld.

Alarmsysteem

Om inbrekers af te schrikken zijn er systemen die bij inbraak optische en akoestische signalen afgeven. Deze systemen worden zo ingesteld dat nodeloze alarmeringen worden voorkomen.

Vaartuig volgsysteem

Een vaartuig volgsysteem geeft na diefstal een melding door aan een alarmcentrale. Hierbij wordt ook de exacte positie van het vaartuig doorgegeven. Hierdoor is de politie in staat om de boot snel weer terug te vinden.

Preventietips

Net als bij het voorkomen dat uw auto wordt gestolen zijn er ook voor uw boot en/of buitenboordmotor een aantal eenvoudige maatregelen te nemen. We zetten een aantal voor u op een rij:

  • Leg de boot zo goed mogelijk vast met een kabel of ketting en met een goedgekeurd slot.
  • Maak het inbrekers lastig, zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.
  • Zorg voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuig volgsysteem.
  • Stal uw vaartuig in de winter in een veilige botenstalling.
  • Als u uw boot op een trailer heeft staan, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot (bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem).
  • Registreer de gegevens en kenmerken van uw boot.
  • Indien mogelijk haal uw motor van de boot of zorg dat er een goedgekeurd buitenboord motorslot op zit.
  • Niets erin, niets eruit; neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot.
  • Doe bij diefstal of vermissing altijd aangifte bij de politie.

Mocht u vragen hebben over beveiliging of behoefte hebben aan meer informatie of een goed advies dan kunt u altijd contact opnemen met ons watersportteam. Wij zijn bereikbaar op 010 290 93 43.

Jachtverzekeringen

Direct persoonlijk contact
Uw jacht verzekeren? Direct persoonlijk contact